- אושרת אביחצירה פרזם Oshrat Avi
נמל קיסריה מתעורר
אמש נחנך פרויקט השימור והשחזור האדיר של קמרונות הנמל שבגן הלאומי קיסריה וחשפו לתקשורת את מרכז המבקרים החדשני שהקימה החברה לפיתוח קיסריה במבנה המונומנטלי שהוקם ע"י הורדוס, המלך הבנאי, על מזח הנמל הייחודי שנבנה לחוף הים הפתוח – ראשון מסוגו בעולם העתיק. במהלך הסיור הציגו בפנינו את מרכז המבקרים שהוקם בקמרונות המשוחזרים, משלב עתיקות מאוצרותיה הגנוזים של קיסריה, עם טכנולוגיה חדשנית ומפגיש את הקהל בעזרת סרט עם דמותו הנועזת, המורכבת והמסוכסכת של המלך הורדוס - כפי שאיש לא העז להציגה עד היום.

שיקום ושיחזור הקמרונות שעמדו בסכנת התמוטטות ממש, היה מורכב במיוחד וארך יותר מחמש שנות עבודה מאומצת ומשולבת של ארכיאולוגים, מהנדסים ואדריכלי שימור. במקביל לחפירה הארכיאולוגית, נדרשה הקמת תמיכות הנדסיות, בדיקה מדוקדקת של יצבות הקירות ושכבות העפר בכל נפחם של הקמרונות ואף פירוק זהיר והרכבה מחדש של קירות המתחם. במהלך החפירה אף נחשף שמאז הוקמו ע"י הורדוס - הקמרונות כבר התמוטטו בעבר ושוחזרו בתקופה הביזנטית. יצוין, כי גם המשחזרים הביזנטיים הקפידו לשמרם במתווה המקורי.

מבצע החפירות, השימור והשחזור של נמל קיסריה בהשקעת עתק של יותר מ-150 מיליון ש"ח, כלל את שימור ושיקום בית הכנסת העתיק, הקמת טיילת בחומות הצלבניות, שיקום אמת המים הרומית ושימור ושחזור קמרונות המקדש, בימת המקדש וגרם המדרגות שהוביל אליו. מרכז המבקרים שנחנך מעשיר עוד יותר את חוויית הביקור בגן הלאומי ובנמל קיסריה – מאתרי התיירות המובילים בישראל. הפרויקט הינו נדבך נוסף בעשייה של קרן אדמונד דה רוטשילד בראשותם של הברון בנג'מין והברונית אריאן דה רוטשילד - ממשיכי דרכו של מייסד הקרן, הברון אדמונד דה רוטשילד, הנכד. זו חולייה נוספת בשרשרת הדורות של משפחת רוטשילד המתמידה בעשייה לביצורה של מדינת ישראל- בהתיישבות, בתעשייה, במדע, בתרבות ובהשכלה הגבוהה, ברוח חזונו של אבי היישוב, "הנדיב הידוע", הברון אדמונד בנג'מין דה רוטשילד.

בקמרונות כיום מוצגים בנוסף לסרט גם ממצאים ארכיאולוגיים מרשימים ומרגשים שנמצאו במהלך החפירות האחרונות של רשות העתיקות מהתקופה הרומית אין ספור שברי חרס מהתקופה, זכוכיות, נרות שמן, פסלים מרהיבים ומטמון של כ- 500 מטבעות ברונזה מהתקופה הביזנטית (מאות 6-4 לספירה). המטמון, שזוהה ע"י ד"ר דונלד צבי אריאל מרשות העתיקות. הוטמן, ככל הנראה, בתוך שקיק מעור או מחומר אחר אשר התכלה עם השנים. הוא התגלה בחפירה ארכיאולוגית בעת חשיפת אחד מהקמרונות. בהיעדר בנק, כפי שמוכר לנו היום, המטבעות הוחבאו "מתחת לבלטות" - תחת רצפת מבנה כנסייתי מפואר מהתקופה הביזנטית – ככל הנראה הקתדרלה של העיר, ששימשה כמושב הבישופ. לדברי ד"ר פטר גנדלמן וד"ר עוזי עד, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "יתכן שהטמנת המטבעות קשורה בהקמת מתחם הכנסיה על גבי במת המקדש, שכן ידוע שהכנסייה בתקופה זו לקחה חלק גם בפונקציות המנהליות של העיר". "בעל המטמון לא שב לקחת אותו, וכך מצאנו אותו אנחנו. הסיבה לאי חזרתו תישאר, כנראה, בגדר תעלומה" מוסיף ד"ר גנדלמן.

בערב החגיגי נאם נשיא המדינה, מר ראובן (רובי) ריבלין ואמר: "קיסריה מושכת מאות אלפי מבקרים מדי שנה, ואני מאמין שבעתיד הקרוב, תיזכה למקומה הראוי כאחד החלונות המרשימים ביותר בעולם אל העבר הקדום. כל כך הרבה מהעיר העתיקה עדיין נמצא מתחת לפני האדמה, כמו מתנה מההיסטוריה המחכה שיגלו אותה."

הברונית אריאן דה רוטשילד, הודתה לנשיא ריבלין ואמרה כי: "קיסריה היא מקור השראה לקריאה שלנו ליצירת עתיד משותף ביחד. קרן אדמונד דה רוטשילד פועלת כדי לתת ביטוי לכל הגוונים במרקם האנושי של החברה הישראלית ולהעצים אותם. אני מאמינה שחברה ששואבת את כוחה ממגוון חבריה, אמונותיהם ומסורותיהם היא חברה איתנה, מרתקת ועשירה יותר. יש לנו יעד ומחויבות לשפר את עצמנו כבר היום ולסלול את הדרך לדורות הבאים. עלינו לא רק לדאוג להיסטוריה המשותפת שלנו, אלא גם לכבד את האחריות שלנו בהווה."
מרכז המבקרים החדש ייפתח לציבור הרחב החל מ-1.6.19.
הכניסה אינה כרוכה בתשלום נוסף על דמי הכניסה לגן הלאומי (39 שקלים למבוגר, 24 שקלים לילד, חינם למנויים).