top of page
  • אושרת אביחצירה פרזם Oshrat Avi

תיירות בשומרון ביקב טורא

בסיור עיתונאים לשומרון שנערך לכבוד יום האישה הבינ"ל ולקראת חופשת פסח התחלנו בתצפית מרהיבה שקבלה את התואר ה"מרפסת של המדינה" כי היא מהווה נקודת תצפית טובה ביום ללא ערפל שממנה ניתן להשקיף על גוש דן, השרון, מישור החוף, השפלה ולעיתים גם ירושלים.

המרפסת של המדינה תצפית. צילום: אושרת אביחצירה פרזם

בהמשך הגענו ליקב "טורא" - יקב אחוזה משפחתי בו בעלי היקב, ארז וורד בן סעדון, הם גם הבעלים של הכרמים הנמצאים באזור ושמהם מיוצרים היינות המשובחים שלהם. היקב שהוקם בשנת 2003, ומהצביר הראשון יצרו 1200 בקבוקים, גדל בהתמדה ועד לבציר 2017 הגיע היקב לייצור של כ- 100,000 בקבוקים בשנה. כרמי היין נטועים החל משנת 1997, ביישוב ברכה. הכרמים התגלו ככרמים מהאיכותיים ביותר בארץ. הם נהנים מטרואר ייחודי ונדיר ומתנאי גידול אולטימטיביים. תנאים אלו נובעים ממיקומו של הכרם על הר בגובה 850 מטר, החשוף לרוח המערבית. הערפל השורה על הכרם עד שעות הבוקר המאוחרות ומזג האויר במקום (16 מעלות בלילות הקיץ עם לחות של 98%, ומינוס 4 מעלות בחורף ולפעמים גם שלגים) חברו יחד עם אדמת הטרה-רוסה הסלעית ומעניקים לענבים איכות יוצאת דופן שהפכה לשם דבר באזור וברחבי הארץ. זהו מיקום אופטימלי לגידול ענבי יין משובחים, מרוכזים ואיכותיים. כל מגוון יינות היקב מאוזנים, בעלי טעם וארומה ייחודיים ובכך מבטאים את השילוב הנכון בין תנאי גידול מצוינים, ידע ואהבה רבה לאדמה ומבטיחים הנאה מירבית לצרכן. בכרמים גדלים 14 זני הענבים הפופולריים: קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, שיראז, פטיט ורדו, פינו נואר, שרדונה, סוביניון בלאן, גוורצטרמינר וויוניה, מהם מייצרים ביקב 3 סדרות שניים-עשר סוגים של יין. סדרת הבסיס היא ‘מאונטן ויסטה’ ובה יש את רוב התוצרת של היקב, ובסך הכל שישה יינות: פינו נואר, בלנד אחד, שני לבנים שאחד מהם חצי יבש, רוזה ויין קינוח עדין. המדליות והפרסים הרבים על הקירות מעידים על טיב היין.

ורד בן סעדון אישה עוצמתית ומעוררת השראה סיפרה לנו את סיפורה האישי והמדהים. ההיסטוריה המשפחתית של ורד מרשימה במיוחד הסבתא היהודייה שלה, לישה דה-פריס, הייתה נערה בת 15 כשמלחמת העולם השנייה הגיעה להולנד. במהלך שנות המלחמה עברה המשפחה ממקום מסתור אחד לשני. בהתחלה הופרדה לישה מהמשפחה וחייתה תקופה על אי בצפון הולנד, וגם כתבה יומן – בדיוק כמו נערה יהודייה הולנדית אחרת, אנה פרנק. "רק עם סוף טוב אחרת לא הייתי כאן" עם תום המלחמה, לישה נישאה ליהודי ניצול שואה, ויחד הביאו לעולם שני בנים. אחד מהבנים הוא היום האבא של ורד. "כשאבי היה בן 8, אביו נפטר. סבתי נישאה שוב והפעם לאלמן הולנדי לא יהודי בשם רול מאייר. למאייר הייתה בת מנישואיו הקודמים, והיא האמא שלי", משחזרת ורד. הבן היהודי של לישה התאהב באחותו החורגת, אלס, הלא-יהודיה. דווקא אלס הייתה הראשונה לפסוע בכיוון היהודי, כשהחלה להתעניין בעברו התרבותי והדתי של בן זוגה, יואל. השניים פנו לבית ספר מקומי לדתות, אך על השאלות של אלס (היום רבקה), לא היה מענה. הצד היהודי של המשפחה, שחלקו התגורר כבר בישראל, סייע במלאכה, ולבסוף מצאו עצמם בני הזוג ושתי בנותיהם הקטנות בדרך לארץ הקודש. לאחר זמן ממושך של לימודים , גייר אותם הרב גורן. "רק מאוחר יותר התגלה לי שלעבר של המשפחה של אמא, היה קשר הדוק להתנגדות. התברר לי כי שתי המשפחות הכירו האחת את השנייה עוד לפני המלחמה. חנות הירקות של סבא-רבא מצד אמא, שכנה באותו הרחוב בו התגוררו הוריה של סבתא דה פריס, שהיו לקוחות שלהם. היא מוסיפה בכאב את החלק הקשה של הסיפור "הם היו שם כשגירשו את יהודי האזור למחנות. עמדו מהצד בוכים, ולא יכלו לעשות כלום. ואם לא די בכך, אחיה של סבתי מצד אמא עבדו בשירות הנאצים, והסגירו יהודים לגרמנים. את החלק הזה של הסיפור גיליתי רק לאחרונה. הקשר עם הצד הזה היה תמיד רופף. הוריי לא ששו לדבר על הפלג הזה של המשפחה, אבל עם הגילוי – ניתק הקשר לחלוטין".

ורד גדלה בירושלים, ונחשבה לדעתנית מגיל צעיר. כשהייתה בת 15, פגשה את מי שהפך לימים לבעלה, ארז. כשהייתה בסוף כיתה י"א התארסו ורד וארז, ובכיתה י"ב נישאו. לבחינת הבגרות במתמטיקה ניגשה ורד כשהיא בהריון הראשון, ואת התואר בחינוך סיימה עם שלושה ילדים. כיום יש לבני הזוג 5 ילדים. כשותפה-מייסדת של יקב טורא, הפכה ורד "לפרזנטורית של השומרון". אנשים טועמים את היין, שומעים את סיפורה האישי ואת סיפור היקב ורואים שיש לשומרון פנים נוספות ומגוונות. היא מסכמת כי הניצחון שלנו זה לחיות בארץ ישראל על אדמת אבותינו לבנות כאן את ביתנו ולגדל את משפחתנו ותוצרתנו.

ורד בן סעדון צילום יחצ

במהלך הביקור ביקב נהנינו מארוחת חלבית עשירה וטעימה הנעשית בעבודת יד של משק צימרמן מאיתמר- כל הגבינות והירקות אורגנים תוצרת עצמית. בארוחה היו לחמים, לחמניות, 4 סוגי גבינות תוצרת עצמית, סלטים שונים, חציל בטחינה, מטבלים, קיש בטטה, קיש עגבניות וקיש חצילים, דג סלמון, והרבה קינוחים טעימים עבודת יד של 'המאפים של שרית'. במהלך הארוחה שתינו יין לבן משובח וטעים להפליא גוורצטרמינר (עלות- 70 ₪) ויין אדום קברנה סוביניון מסדרת הפרימיום- (עלות 129 ₪) שהיה מעולה.

ניתן להזמין בביקור ביקב :ארוחת טעימות יין ( 3 יינות ושמן זית ) 25 ₪

ארוחה עם גבינות ,לחמים, ממרחים, סלטים וחציל יינות ושמן זית – 110 ₪

ארוחה כוללת קישים 130 ₪

ארוחה כוללת קישים ודגים 165 ₪

ארוחה בשרית מתחילה ב 150 ₪

בחוה"מ פסח 1-6.4.2018 אתם מוזמנים ליהנות מחוויה מיוחדת לכל המשפחה, מרחק חצי שעה מתל אביב בנופים מרהיבים והכל ללא תשלום. מרכז המבקרים של יקב טורא פותח דלתותיו בחול הוד פסח ללא תשלום עם מגוון פעילויות לילדים ולהורים: טעימות יין ושמן זית תוצרת יקב טורא ללא תשלום, מפגש עם ורד וארז בן סעדון בעלי היקב שיספרו את סיפור הקמת היקב, הכרת עולם היין על רגל אחת: מהו תהליך ייצור והפקת יינות, אילו יינות מתאימים למאכלי בשר ו/או למנות חלביות?, מהם הזנים השונים של יינות אדומים ולבנים? תהליך הביקבוק והשעם ועוד. לילדים יוקרן סרט מתואם לילדים המסביר מהו תהליך ייצור היין ביקב.

מרכז המבקרים של יקב טורא פתוח בחוה"מ פסח בין השעות 09:00-17:00. הכניסה ללא תשלום.

את היינות אפשר לרכוש בחנויות המובחרות ובחנות האון ליין: https://shop.turawinery.com/

את הסיור שלנו סיימנו במעיין איל - שיושק בחוה"מ פסח, המעיין הוא לזכרו של אייל יפרח ז"ל (אחד משלושת הנערים שנחטפו כשעמדו בטרמפיאדה בצומת גוש עציון בדרך מהישיבה לביתם) . המעיין המלאכותי צופה אל עבר הרי השומרון הירוקים ובנוי בצורת אייל, וסביבו ציליה, מדשאה, פינות פוייקה ומנגל ושולחנות פיקניק לטובת המטיילים.

מעיין אייל צילום: אושרת אביחצירה פרזם

הכניסה למעיין ללא תשלום.

bottom of page