- אושרת אביחצירה פרזם Oshrat Avi
כריסטיאן מרקליי / השעון
השעון (2010), יצירת המופת של האמן כריסטיאן מרקליי, היא מפגן קולנועי מרהיב השוזר אלפי קטעי סרטים - המציגים את הזמן באמצעות שעונים, דיאלוגים ואזכורים שונים -ליצירת מונטאז' בן 24 שעות המוקרן על מסך בזמן אמת.
השעון מתפקד כשעון ענק המסונכרן עם הזמן המקומי בנקודה הגאוגרפית בה הוא מוצג, כל פעם מחדש במקום אחר ברחבי העולם (לאחר מוזיאון תל אביב, הוא יוצג החל מספטמבר 2018 בטייט מודרן בלונדון). היצירה מייצרת מתח בין הזמן הקולנועי לבין הזמן הממשי, מעצימה את חווית הצפייה ומאתגרת את גבולות התצוגה במוזיאון.
יצירת מופת זו נרכשה ע"י מוזיאון ישראל בירושלים. "השעון" הוצגה בפעם הראשונה בלונדון, בחודש אוקטובר 2010. מאז הועלתה במוזיאון לאמנות מודרנית ה- "Moma" ניו-יורק, בלוס-אנג'לס, בוונציה ובמוסקבה, כאשר להקרנות הללו שנמשכות כאמור על-פני יממה שלמה, משתרכים תמיד תורים ארוכים, והקהל ברחבי העולם הוקסם מהיצירה המוגדרת לעיתים גאונית, חדשנית, והצופים מרותקים אליה למשך שעות ארוכות ברציפות. מרקליי זכה על יצירתו זו בפרס "אריה הזהב", בביאנלה בוונציה בשנת 2011, שם הוצג "השעון" בתערוכה המרכזית. היצירה שהוצגה במוזיאון ישראל בפעם הראשונה ב- 2011 ובשנת 2012 נרכשה על ידי מוזיאון ישראל, וגם ע"י מוזיאון "פומפידו" בפריז וע"י גלריית "טייט" בלונדון ולמעשה מוקרנת לסירוגין בשלושה המוזיאונים
זכיתי לצפות במספר שעות מתוכה בלילה לבן במוזיאון ישראל. מרקליי עושה ביצירה שלו מלאכת מחשבת מדויקת ומעוררת התפעלות מעבודת הנמלים שנדרשה מהאומן ליצור עבודה מסוג זה.

השעון מציג קטעי סרטים מהיסטוריה עשירה של מאה שנות קולנוע וטלוויזיה: אוסף של סצנות מסרטים קנוניים ומוכרים פחות, דרמות רומנטיות, סרטי מתח, מערבונים, מדע בדיוני ועוד. ז'אנרים, תקופות ומקומות שונים ערוכים ביחד לזמן אמת, בו השעות והדקות מרכיבות יממה. השעון מפרק את הסצנות המוצגות מהנרטיב המקורי שלהן ומעניק להן הקשר חדש, בו הזמן הוא הגיבור הראשי. כל קליפ ביצירה מציג שעון, מזכיר בדיאלוג או בהתייחסות ויזואלית את השעה ביום. כוכבי הקולנוע מוצגים בשלבים שונים בקריירה שלהם, באופן המייצג את סחרחרת הזמן החולף וארעיות החיים. התפיסה האנושית שלנו את מושג הזמן נבחנת על ידי יצירה נטולת התחלה וסוף. השעון ממחיש כמה זמן אנו מבלים בצפייה במסכים: מול הטלוויזיה, המחשב ובטלפונים הניידים. בעוד אנו צופים בו, אנו צופים גם בזמן חיינו האוזל.
כריסטיאן מרקליי נולד בקליפורניה ב-1955 וגדל בג'נבה, שוויץ, שם למד בבית הספר לאמנות חזותית אקול סופריור. מאוחר יותר עבר לבוסטון, בה סיים את לימודיו בבית הספר לאמנות של מסצ'וסטס. טכניקת הקולאז' משמשת אותו מאז סוף שנות ה־70 של המאה ה-20, תקופה בה היה חלוץ בתחום התיקלוט ושילב מוזיקה והקלטות, לפני שהחל להתנסות בטכניקות של פיסול, צילום ומיצג. יצירות הווידאו שלו הן לרוב אסמבלאז' אודיו־ ויזואלי של קטעי סרטים המייצר קומפוזיציות וחיבורים מקוריים מפרגמנטים מוכרים מתרבות הקולנוע בהקשרים חדשים.
השעון יהיה זמין לצפייה למבקרים במהלך שעות פעילות המוזיאון -הצפייה תתאפשר ל-60 מבקרים בכל פעם, ללא הגבלת זמן. בין התאריכים: 20.2.18 – 19.5.18
אוצרת: סוזן לנדאו
מוזיאון תל אביב לאמנות - אולם סם ואילה זקס
הקרנות מלאות של השעון בהן המוזיאון יהיה פתוח 24 שעות ברצף : 22.3 / 26.4 / 10.5

התערוכה בתמיכת המועצה השוויצרית Pro Helvetia והידידים הצעירים של מוזיאון תל אביב לאמנות. השעון - מיצב, הקרנת וידאו חד-ערוצית, 24 שעות - מוזיאון ישראל, ירושלים. רכישה בנדיבות קרן משפחת אוסטרובסקי בשיתוף עם מרכז פומפידו, פריז וגלריה טייט, לונדון.
בתאריך ה- 22 במרס 2018 - המוזיאון יהיה פתוח 24 שעות ברציפות בו יתקיים מרתון לילי במוזיאון - על זמן - קולנוע ספרות וציור. הכניסה למוזיאון להקרנה הלילית של השעון ללא תשלום (בין השעות 21:00 ל- 10:00 בבוקר המחרת 23.3 )
הכתיבה הנרטיבית-היסטורית מורגלת לספר את עלילותיה לקול 'מרוץ הדקים' ואת סופן במוטיב השעון שעצר מלכת. עבודתו של כריסטיאן מרקליי , השעון, מאתגרת הבחנות היסטוריות הנוגעות לאמנויות החלל והזמן באמצעות הבנייתו של שעון הקוצב את הזמן כתחביר של פריימים קולנועיים חסרי נרטיב. מורכבותה של העבודה והעיסוק התרבותי הנצחי בזמן ובארעיות החיים הם המנוע למרתון "מרוץ הדקים" בו ייפרסו מבטים שונים על הזמן בספרות ,קולנוע וציור.
הדוברים:
21:00 שרון אס - משוררת - שעון הלחם - זמן הספרות ב ״עלילות גילגמש״.
21:20 דרור בורשטיין- סופר - השעון והקונכייה של סזאן
21:40 – גלילי שחר- פרופסור לספרות השוואתית, - השעון של גרגור סמסא
21:45 –אלן גינתון- אוצרת בכירה לאמנות ישראלית- קטע קריאה מתוך : " העשב" קלוד סימון
22:05 – נוית בראל- משוררת האם לזמן יש שוט והוא לועג לנו? בין המלט לדליה רביקוביץ
22:25 : מערכון הגשש
22:35 יונתן סואן יעקב ביטון משוררים- 'אֶשְׁתּוֹמַם כְּשָׁעָה חֲדָה וְרַעְיֹנֹהִי יְבַהֲלֻנֵּהּ'.
23:00 : מיכל נאמן -אמנית - מוצא השעון מן העיסה (pulp)-השעון של טרנטינו
23:20 עדי דהן- המחלקה לאמנות ישראלית- מכשירי השכמה
23:40 : רותי דירקטור- אוצרת לאמנות עכשווית- הזמן הבלתי נגמר של און קווארה
דלית מתתיהו – אוצרת לאמנות ישראלית- מתוך בית המרפא בסימן שעון החול של ברונו שולץ