top of page
  • אושרת אביחצירה פרזם

איי ויוויי. אולי, אולי לא


תערוכה חשובה ומרתקת מוצגת בימים אלה במוזיאון ישראל בירושלים. האמן הסיני איי וייוויי (Ai Weiwei), מהמשפיעים והמוערכים בזירת האמנות העכשווית הבינלאומית, משלב ביצירתו פיסול, צילום, וידאו ומיצבים עצומי-ממדים, וזו הזדמנות ראשונה לבקר בתערוכה שלו בישראל. וייוויי הדהים את עולם האמנות כאשר מילא בשנת 2010 את רצפת מוזיאון הטייט בלונדון במאות טונות של גרעיני חמניות מפוסלים בפורצלן, צבועים אחד-אחד בעבודת יד. גרעיני החמנייה מסמלות כאן את מיליארד הסינים בעולם, החרסינה מייצגת את סין ,הגרעינים הם מאכל פופלארי בסין, בנוסף פרח החמנייה המביט תמיד אל השמש כסמל לרצון השליט שהעם יציית רק אליו.

מיצב מרהיב זה - העוסק בתהליכי הפיתוח המואץ הדוחקים את מלאכות היד ואת אורח החיים המסורתי בסין - מוצג במלואו גם כאן ועמו נפרסות על פני כמה אולמות עבודות אחרות של האמן הגדושות בעוצמה וביופי ובה-בעת מעוררות מחשבה על סוגיות חברתיות. על הקיר מוצגות שלוש תמונות גדולות של האומן זורק כד עתיק בן 2000 שנה. כשמתקרבים לעבודה מגלים שהיא עשויה מחלקי לגו. שבירת הכד העתיק כדימוי לשבירת המסורת העתיקה שלא ניתנת להרכבה חוזרת כמו חלקי הלגו. המסר הנוקב על החלפת עולם מסורתי עתיק ונחשב בסין עבור ייצור המוני של פלסטיק זול.

וייוויי נעצר בארצו בלי משפט והשלטונות הגבילו את צעדיו משום שהוא יוזם פעולות מחאה ומרבה להשמיע את דעתו בנושא זכויות אדם וחופש הביטוי של האזרח, מסרים החודרים כמובן גם לעבודותיו. התערוכה נקראת אולי ואולי לא. יש לא מעט תעתוע בין מה שרואים למה שזה באמת. האומן מתייחס לכל מה שנחשב לשוליים כמרכז. הרצפה, הקיר הוא הופך אותם לעבודות שגורמות לצופה להביט למקומות שבדרך כלל לא נחשבות בעיניו ובכך חושף עוולות חברתיות שמתרחשות בסין. בעבודת הסלפי שצולמה כשנעצר ע"י השלטונות. הוא מראה את מה שבדרך כלל רוב בני האדם מנסים להסתיר בדרך עכשווית וכיצירת אומנות.

התערוכה חשובה ומעוררת מחשבה . אל תפספסו אותה. מומלץ לקבל הדרכה במוזיאון או לקחת מדריך קולי. דרך האפליקציה של המוזיאון תמצאו בקלות ופשטות את כל המדריכים הקוליים של התערוכות.

אתר מוזיאון ישראל

http://www.imj.org.il/

bottom of page