top of page
  • אושרת אביחצירה פרזם Oshrat Avi

תערוכת הביאנלה בבית המרוקאי

בשכונת המוגרבים בירושלים, בסמטה נסתרת מתגלה לו מבנה עתיק במרכזה של גינה יפיפייה בעיצוב מרוקאי אוטנטי שנבנה במלאכת מחשבת של כ-100 אומנים ממרוקו שיצרו את עבודות האומנות בבית ובחצר האנדלוסית היפיפיים. מבנה זה המשמש עדות חיה להיסטוריה של שכונת המוגרבים בירושלים ולתושביה יוצאי צפון אפריקה, שכיום מהווה את המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה ע”ש דוד עמר.



המבנה היפיפה והמרשים נוסד בשנת 1854 ע"י הרב דוד בן שמעון (המכונה הצוף דב”ש). יליד רבאט שהיה רב, תלמיד חכם ומחנך בעירו. בגיל 28 עלה לירושלים והפך לאחד ממייסדי ועד העדה המערבית בירושלים ומיוזמי הקמת שכונת מחנה ישראל, השכונה השנייה שנבנתה מחוץ לחומות ירושלים והראשונה שנבנתה ביוזמת תושבי ירושלים.​​ בהגיעו לירושלים הרדב"ש מצא שהיהודים מקהילת המערביים חיים בעוני ומחסור. הוא החל לפעול למען הקהילה וייסד עדה עצמאית המנותקת מוועד העדה הספרדית בירושלים. בכספי תרומות הוא בנה בתי כנסת וייסד מוסדות בעיר העתיקה ושלח בעצמו שד"רים אל קהילות המגרב, על מנת שיגייסו כספים למען העדה בכלל, ולצורך מטרתו העיקרית, הקמת השכונה הראשונה מחוץ לחומות העיר לרווחתם של היהודים המערביים. הוא פתח חנות למכירת בשר לעניים בלבד, וביתו אף שימש כבית מחסה ומקום תמיכה לנזקקים. ייחודיותו של מבנה המרכז העולמי משתקפת בשילוב בין הבנייה העתיקה שאפיינה את ירושלים של המאה ה-19 לארכיטקטורה ולעיצוב האנדלוסי אשר השפיע על מדינות צפון אפריקה ובחיבור בין מזרח למערב ובין חדש לישן. עוצמתו ועושרו של המבנה בין ארבעת הקומות כמו גם צניעותו החיצונית, ממחישים את אופי תרבותה ומורשתה של יהדות צפון אפריקה אשר עבורה משמש מבנה זה מרכז תרבות ומוקד תיעוד ושימור של מורשת מפוארת זו. בין הפעילויות במרכז פועלים המכון לחזנות ופייטנות, תצוגות מתחלפות וקבועות המציגות את ההיסטוריה והמורשת של יהדות צפון אפריקה, מאגר אור-קולי המאגד בתוכו סרטים, מוזיקה, ביבליוגרפיה ותמונות המספרות את סיפורם של יהודי צפון אפריקה ומורשתם, ספרייה מיוחדת, כנסים וסמינריונים. זהו ביתם של כל יוצאי מרוקו וצפון אפריקה כאן הם יכולים להגיע ולהתחקות אחר השורשים של יהדות מרוקו המפוארת ומרוקו בכלל.


בנוסף לאוסף הקבע של המרכז, המשמש בין היתר גם כמוזיאון, בימים אלה מוצגת תערוכה יפיפייה במסגרת הביאנלה של ירושלים. אירוע בינלאומי לאמנות יהודית עכשווית, המתקיים אחת לשנתיים, באתרים שונים בירושלים. הביאנלה מוקדשת לחקירת מקומות המפגש שבין האמנות העכשווית לעולם התוכן היהודי. ומהווה במה לאמנים ולאוצרים המתייחסים בעבודותיהם למחשבה, לרוח, למסורת או לחוויה היהודית. השילוב של הבית המרוקאי המרשים ביופיו ובתוכן שנוצק לתוכו, יחד עם בחירת יצירות האומנות של אוצרת התערוכה ונסה דה לויה שטאובר בתערוכה "השקט הנשמע מיצירת האומנות" יוצר כאן שילוב בין מזרח למערב בין ישן לחדש. בין מסורתי למודרני.



מרשים במיוחד שילוב פסליו של הפסל דן רייזנר הכתובים בערבית ומוצבים בחללים המופלאים של הבית ויוצרים יחד חוויה יוצאת מן הכלל לכל מי שמגיע לכאן תמיד ובמיוחד בימים אלה.



המרכז העולמי למורשת יהדות צפון אפריקה

bottom of page