Oshrat Avihsira Farzam
פסטיבל הקולנוע הבינ"ל ירושלים 2021
חגיגת הקולנוע הכי גדולה וחשובה בעיר מתקיימת כל סוף קיץ בסינמטק ירושלים. פסטיבל הקולנוע ירושלים, אירוע הקולנוע הגדול, הוותיק, החשוב והמוביל בישראל, מתקיים השנה בין תאריכים 24 באוגוסט ועד 4 בספטמבר, ומארח רבבות צופים מהארץ בכל שנה גם הרבה יוצרים ואורחים בחו"ל מה שהשנה בשל הקורונה לא קורה. התוכנית האמנותית כוללת הקרנה של כ-150 סרטים מ-50 מדינות המשקפים את מיטב היצירה הישראלית והבינ"ל. רוב הסרטים שמוקרנים במהלך הפסטיבל הנחשב זכו בפרסים בפסטיבלים בינלאומיים מובילים בעולם, בהם ברלין, קאן, ונציה, סאנדנס ועוד. מנהלת הפסטיבל: ד״ר נועה רגב, מנהל אמנותי: אלעד סמורזיק.

במהלך השבוע הראשון יצא לי לראות מספר סרטים כאורחת הפסטיבל. הראשון והמצוין היה "מחברות שחורות" סרטו החדש של שלומי אלקבץ שהוצג בפסטיבל קאן המורכב מיומני וידיאו שצולמו לאורך שלושה עשורים במרוקו, קריות, תל אביב, ופריז ומחומרי גלם מטרילוגיית הסרטים שעשה יחד עם אחותו השחקנית בלתי נשכחת רונית אלקבץ. "שבעה", "ולקחת לך אשה" ו"גט". סרט יוצא מן הכלל ברגישות ובאהבה שלו עבורי ועבור צופים רבים זהו סרט מתנה ופרידה מרונית אלקבץ מלכת הקולנוע הישראלית. הסרט משתתף בתחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי תיעודי.
ביום חמישי 3.9.21 הכריזו על הזוכה שלא היה לי ספק שמגיע לו לזכות במקום הראשון פרס דיאמונד לסרט התיעודי הטוב ביותר מוענק לסרט "מחברות שחורות"
נימוקי חבר השופטים: "זוהי ללא ספק יצירה מונומנטלית המורכבת מחומרי תיעוד אישיים של עשרות שנים הנעים ללא גבולות בין הפרטי לציבורי, בין האישי לחברתי, בין המציאותי לבדיוני, ומצליחים להרחיב את גבולות הקולנוע. לכאורה זהו סרט המשרטט דיוקן של אישה, שחקנית ויוצרת גדולה, אך למעשה הוא עוסק במערכת יחסים מלאת אהבה בין שני אחים, שאהבת הקולנוע ותשוקת היצירה נטועה בהם. הסרט משלב בין הדוקומנטרי והעלילתי, מתוך טרילוגיית הסרטים שלהם, ומציג את מאבקם הבלתי מתפשר בעולם גברי במהותו, ובחתירה לשחרור וחופש. אלקבץ מכניס אותנו הצופים, אל נבכי נשמתו של האמן היוצר המחפש את דרכו אחרי שאיבד את אחותו ושותפתו ליצירה מבלי ליפול לסנטימנטליות ולוויאריזם".
ביום שישי הגעתי למפגש עם הבמאי האגדי, זוכה שני פרסי האוסקר, קוונטין טרנטינו. המציג תוכנית סרטים מיוחדת שאצר בשיתוף עם פסטיבל הקולנוע ירושלים. כמחווה לסרטי קאנון. קאנון גרופ היא חברה אמריקאית אשר הפיקה והפיצה סרטי קולנוע בשנת 1967 עד 1993. בשנת 1979 רכשו את הבעלות על החברה צמד המפיקים הישראלים יורם גלובוס ומנחם גולן והצלחת החברה מיוחסת להם. התוכנית של טרנטינו כוללת שמונה סרטים שיוצגו בימי הפסטיבל בפילם 35 מ"מ. הסרטים: "מחץ הדלתא", "משאלת מוות 4", "קינג'ייט", "הכלוב העירום", "רכבת אל החופש", "עשר דקות לחצות", "עכבר הברים". אנחנו צפינו בנוכחותו בסרט "השגריר". בפתיחת הסרט טרנטינו עלה לבמה לתשואות הקהל שעמד ומחה כפיים. הוא הציג את הסרט וצפה יחד עם קהל הפסטיבל. אין ספק שהשנה שלא הגיעו יוצרים ואורחים מחו"ל הוא הכוכב הכי גדול שנכח בפסטיבל.
בצהריים צפיתי בסרט נוסף המשתתף בתחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי תיעודי. "שפאר בדרך להוליווד" סרטה החשוב של הבמאית ונסה לאפא. שיצרה את הסרט "אדם הגון" זוכה פרס הסרט התיעודי בפסטיבל ירושלים בשנת 2014 מציגה בסרטה החדש את השאלה כיצד אדם ששלט על 12 מיליון עובדי כפייה הופך ל"נאצי הטוב"? מבט על ניסיונו המצמרר של אלברט שפאר, שר החימוש של הרייך השלישי, לשכתב את ההיסטוריה ולטייח את עברו. הסרט, המבוסס על 40 שעות שיחה נדירות שהוקלטו ב-1971, הוא סיפור אזהרה על הקלות שבה ניתן לתמרן את המדיה ולהשתמש בקולנוע כדי לעצב את הזיכרון הקולקטיבי. הסרט הוקרן בפסטיבל ברלין , ב-27.8.21 בפסטיבל ירושלים והתקבל גם לפסטיבל טלורייד היוקרתי בקולרדו שיפתח ביום חמישי 2.9.21
במוצ"ש ראיתי את הסרט "מישהו יאהב מישהו" סרטה של הדס בן-ארויה. שלושה פרקים המציגים צעירים בטוחים בעצמם המוכנים לנסות כל דבר אבל לא מסוגלים לחזות כיצד החוויות הללו ישפיעו עליהם. "מישהו יאהב מישהו" הוא מראה פנורמית של דור ששואל: כמה ליברליים אנחנו באמת? החלק השלישי בסרט היה המוצלח ביותר והביא למסך כמה רגעים ויזואליים מרגשים ויפים שבזכותן היה שווה לצפות בסרט כולו.
אחד הסרטים המדוברים בתחרות הבינ"ל הוא הסרט הצרפתי "טיטאן" סרטה של ז'וליה דוקורנו, הפעים את הקהל בהקרנת הבכורה שלו בפסטיבל קאן ובסופו של דבר זכה בדקל הזהב. ואכן, מדובר ביצירה קולנועית להפליא מהשוט הראשון ועד האחרון. הסרט היה לי קשה מאוד לצפייה יש בו רגעים של אלימות וקטעי פנטזיה ודימויים מעוררי מחשבה ופחד. במרכז העלילה ניצבת רוצחת סדרתית המתעברת מכלי רכב ומתחזה לגבר כדי להעמיד פנים שהיא בנו האובד של כבאי בודד. התקציר הזה עלול להטעות, שכן אמנם יש בסרט לא מעט סצנות אלימות, אבל מעל לכל מדובר בסיפור אהבה מלא חמלה. יותר מאשר מתכת, יש בו נשמה. אחרי סרט הביכורים שלה, "נא", סומנה הבמאית הצרפתייה ככישרון מבטיח, וכבר בסרטה הארוך השני היא מממשת את ההבטחה. בסרט מככבים ונסן לנדון, מגדולי שחקני צרפת, ואגאת רוסל בהופעת בכורה קולנועית יוצאת מן הכלל.

יום ראשון ראיתי את "הפרק האחרון של א.ב. יהושע" סרטו של יאיר קדר. המשתתף בתחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי תיעודי. סרט שלוקח חלק בפרוייקט מיזם העברים הנפלא שהוא מעין מעבדת יצירה לסרטי תעודה ביוגרפיים על כותבים וכותבות בולטים בשדה התרבות העברית והיהודית. המיזם מזמין במאים מהשורה הראשונה ליצור סרטים שמשלבים סיפור ביוגרפי, תרגום של היצירה הטקסטואלית לוויזואליה קולנועית, מוזיקה מקורית ופרשנות אישית לכדי יצירת סרטים מקוריים שמפגישים בין שירה וספרות לבין תעודה וקולנוע. עד כה נוצרו 16 סרטים תיעודיים. בהקרנה החגיגית בפסטיבל נכח הנשיא לשעבר ראובן רובי ריבלין שישב לצד הסופר א"ב יהושע במהלך ההקרנה. בפתיחת הארוע נאם שר התרבות והספורט חילי טרופר אחרי דברי הבמאי יאיר קדר יוצר הסרט. בסוף ההקרנה נשא דברים יהושע. הסרט עוקב אחרי יהושע בתקופה שאחרי התאלמנותו מאשתו האהובה, כשהוא מתמודד עם מחלת הסרטן ועם מחסום יצירתי, הסופר א. ב. יהושע לא מוותר על התשוקה לחיים. בדירתו בגורד שחקים המשקיף על גוש דן הוא מארח חברים ותיקים, מנסה להשפיע על השיח התרבותי והציבורי בתל־אביב, חיפה ורמאללה, חוזר לכתוב ופותח את דלתו ואת לבו בפני המצלמה. דיוקן משעשע, אינטימי ורב קסם של אחד מגדולי הסופרים הישראלים החיים כיום.
אחרי הקרנת הסרט פגשתי את הסופר בחצר הסינמטק לשיחה קצרה על ספריו היה מרתק.
בהמשך הערב הוקרן סרט המשתתף בתחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי "איך נתת לזה לקרות" המביא את סיפורו של ישי, פסנתרן ג'אז, חוזר לתל אביב מפריז אחרי שנים. אחיו עומר ושותפו לדירה חיים מהיד לפה אבל מנצלים כל רגע כדי לתכנן את המסיבה הבאה. ההורים (ענת עעצמון ואלון אולארצ'יק) מודאגים ממצבו של עומר ומתגעגעים לישי, שהתרחק כל כך. בתוך בליל מסיבות, סמים, סקס ומפגשים אקראיים עם שלל טיפוסים מטולטלים ומבולבלים, שני האחים מחפשים לחזור האחד לחייו של השני.
הסרט האחרון שראיתי המשתתף אף הוא בתחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי הוא הסרט "השחיין" סרטו החדש של אדם קלדרון. ארז, כוכב עולה בשמי השחייה הישראלית, מגיע למחנה אימונים בפנימייה לספורטאים מצטיינים כדי להתחרות על כרטיס כניסה לאולימפיאדה. במחנה האימונים הוא פוגש את נבו יפה התואר, שמעורר בו תשוקות בלתי מודעות ופחד מפני מימושן. דימה, המאמן האגדי לא מאמין ביחסים חבריים בין מתחרים ומזהיר את ארז ממגע עם נבו. אולם ארז לא מקשיב לאזהרות; משיכתו לנבו חזקה ממנו. בהכנות למשחה המכריע, ארז אוזר אומץ ומנסה לממש את משיכתו לנבו, אך נבו נבהל ובורח. ארז, שלומד על בשרו את מחיר האהבה והתנפצות החלום, יוצא למשחה הגמר כדי לומר את המילה האחרונה.
בהמשך הערב ראיתי סרט מהתחרות הבינ"ל "סדר חדש" סרטו של מישל פרנקו הבמאי המקסיקני המוערך שחשף את הסרט לראשונה בתחרות פסטיבל ונציה אשתקד וגרף את הפרס הגדול של חבר השופטים. הסרט קשה מאוד לצפייה הוא מגולל סיפור על חתונה מפוארת של בני המעמד העליון: שמלות מרהיבות, כוסות שמפניה, כלה נרגשת ובית מעוצב ואלגנטי. אבל מחוץ לגבולות המתחם המאובטח מתארגנת מהפכה, והמאורע המשמח נסחף במהרה אל מלחמת המעמדות האלימה ששוטפת את העיר.

מקסיקו 2020 | 86 דקות | ספרדית | תרגום לעברית, אנגלית
ת חג׳ג׳ לקולנוע ישראלי עלילתי