Oshrat Avihsira Farzam
חגיגת נשף בחולון
השבוע הגעתי לחולון באיחור אופנתי לראות את התערוכה המדוברת והנפלאה "הנשף" במוזיאון העיצוב תערוכת אופנה מרהיבה ומושקעת בהשתתפות מיטב מעצבי האופנה בארץ. התערועה שנפתחה בקיץ תהיה כאן עד 8.1.22 וזאת הזדמנות נהדרת לכל מי שרוצה ועדיין לא ראה להגיע וליהנות מתערוכה יפיפיה ומרתקת. לאורך ההיסטוריה, נשפים והאופנה שנוצרה עבורם היו שמורים לאליטות בלבד, אך הסיפורים שנכתבו עליהם הפכו אותם זמינים לכל המעמדות. דרך סיפורי האגדות הפך הנשף לשער דרכו אנו בורחים מן המציאות אל עולם של פנטזיה ודמיון, שחוצה גבולות ומעמדות ומגיע לכולנו. לאורך כל שנות האופנה ועד ימינו נשים ברחבי העולם מושפעות מסמלי אופנה בקרב המעמד הגבוה בבתי המלוכה ובקרב כוכבות הוליווד. בעשורים האחרונים אחת המשפיעניות הגדולות על עולם האופנה הייתה הנסיכה דיאנה עם בחירות אופנתיות מוקפדות הפכה לאייקון אופנה והכל התחיל בשמלת הכלה הבלתי נשכחת שלה שסיפקה לכולנו את הפנטזייה של נסיכה מהאגדות. בשנים האחרונות הולכת בעקבותיה הדוכסית מקמבריג' קייט מידלטון המלכה לעתיד שהפכה לאושיית אופנה שנשים בכל רחבי העולם עוקבות אחרי בחירות העיצובים ובתי האופנה שהיא לובשת. אז אין באמת חדש תחת השמש כי העיסוק באופנה היה קיים מאז ועד היום ולכן התערוכה הנפלאה הזאת שאצרה יערה קידר ללא ספק מומחית בתחום, בעלת תואר שני מ-NYU באוצרות ומחקר אופנה, ובוגרת בהצטיינות באופנה משנקר, התמחתה במכון התלבושות של המטרופוליטן וכיום דוקטורנטית במחלקה ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית. היא תערוכה שרלוונטית מתמיד ומציגה בצורה כל כך אסתטית ומדויקת את ההשפעות של שמלות הנשף שהיו אז על מעצבי האופנה של היום. תערוכה נפלאה שכל אחת תהנה לראות אותה וכמובן שעבור חובבות האופנה והפשניסטות למיניהן התערוכה היא Must. ההמלצה שלי היא להשתמש במדריך הקולי בהדרכתה של האוצרת יערה קידר המסבירה בקולה על כל התערוכה לפי מספור וכך מבינים הרבה יותר ממה שרק רואים מה שמשלים את הביקור בתערוכה לחוויה של ידע והנאה גם יחד.

"הנשף" מורכבת מחמישה חללים בחלל הראשון מוצגת ההיסטוריה של הנשף. עם שמלות מהמאה ה-18 עד המאה ה-20 במבנה של חצי גורן מוצגות שמלות לבנות בהשראת בתי מלוכה ואצולה בעיקר מאנגליה וצרפת. מלבד השמלות הנפלאות המולבשות על בובות מיוחדת שנוצרו לתערוכה אפשר לראות גם את מה שמתרחש מתחת לבגדים המפוארים עם כל הקונסטרוקציות ומחוכים שנועדו ליצור את המראה המושלם באותה התקופה. בין השמלות תמצאו כאן את השמלה רוב-א-לה פראנסה בהשראת מאדם דה פומפדור מ-1756 שמלת רוקוקו מפוארת וסמל המעמד הגבוה של ארמון ורסאי. שמלת ערב בהשראת עידן הג'ז 1920 נשים נאבקו לעצמאות ומילאו את מקומות של הגברים שיצאו למלחמה. גם על האופנה התקופה השפיעה נשארו מאחור השמלות הנפוחות והמגונדרות ונתפרו שמלות צרות משוחררות ונעריות יותר. וגם את שמלת פפיון א-סימטרית 1980-1985 בהשראת דיאנה וכוכבות שושלת. בריחה זוהרת מהמציאות שהגיעה לארה"ב ולאירופה.
בחלל השני המוקדש לנשף המודרני – לקוטור ישראלי, עבורו עוצב חלל גדול עם שלל שמלות משנות הארבעים ועד ימינו. החלל היפיפה מספק לנו הצופים הצצה לתעשיית אופנת הערב בישראל. אלמנטים מתוך הדגמים האייקוניים, שבהם חזו המבקרים בגלריה התחתונה זוכים לפרשנות עכשווית בשמלות של המעצבים המובילים בישראל.

החלל מסודר על פי צבעים החלל הראשון קבוצת כחול סינדרלה. תכלת, וכסוף. צבע הכחול עולם הקדושה והמזל ומשויך גם לגבריות ולעבודה. השמלה האייקונית של סינדרלה היא בצבע התכלת כמו שמלות דיסני אחרות של בל אלזה ואליסה בארץ הפלאות בחירת הצבע של דיסני מקנה לדמויות כוח ועוצמה.
שמלת המטבעות של שי שלום שנתפרה מ-15 אלף מטבעות גרוש רקומים בעבודת יד, מאוסף המטבות של אביו. אלון לבנה מציג מחוך בהשראת המכשפה בשלגייה. וגם עיצב את השמלה שהוזמנה ע"י קרי פרי.

קבוצת הזהב: צהוב, שחור, צהוב ומנומר. צבע זהב שימש לאורך ההיסטוריה אנשי אצולה ואנשי דת. עד היום הצבע מקושר לעושר, מעמד כלכלי, יוקרה ופסלי האוסקר.
השמלות של אריאל טולדנו הגיעה בהשראת הארכיון של משפחתו שעלתה ממרוקו והביאה איתה את שמלות החינה שעוטרו ברקמות ובדים זהובים.

הקבוצה השחורה- הצבע הדרמטי הצבע שמזוהה עם אבל. השחור הוא צבע מנוגד מצד אחד מזוהה עם אבל, אפלה, רוע, פחד ומהצד השני יש בו אלגנטיות, יוקרה, כבוד. כבר במאה ה-14 הפך לצבע נחשק באופנה. מאז הוא אלגנטי, סקסי ומבוקש ביותר לשמלות ערב מאז השמלה הקטנה של קוקו שאנל.

הקבוצה בלבן היא הגדולה ביותר. סמל לטוהר, שמחה מזל. שמלות כלה הפכו לפופולריות כבר במאה ה- 19 שהמלכה ויקטוריה הייתה הראשונה שהתחתנה בשמלה לבנה עד אז נשים התחתנו בכל הצבעים. מאז השמלה המפורסמת של ויקטוריה הלבן הפך לצבע הפופולרי ביותר לשמלות הכלה. כאן תראו את שמלת הכלה של נינט טייב בעיצוב ויקטור בלאיש וגדי אלימלך, ושמלת כלה של ליהי הוד בהדפס דיגיטלי בחסות קורנית.

קבוצת האדום והפוקסיה
צבע מנוגד של אהבה, תשוקה עוצמה ומנגד אלימות, כעס ומחאה. במזרח מסמל חיים ומזל טוב. אדום הוא צבע פופלארי בשמלות הערב.

קבוצת צבעי פסטל.
צבעים בהשפעת הרוקוקו מהמאה ה-18 בווורסאי. צבע אצולה שמתאים לאולם הנשפים. השמלה המענינת ביותר בקבוצה היא השמלה הצהובה של המעצב ירון מינקובסקי שעשויה מנייר טואלט המסמלת את הפער בין זמן לבישת שמלת הנשף והכלולות לעומת הזמן שלוקח לעצב ולהכין אותה. למעצה יש שמלה נוספת המוצגת כאן שמלת נוצות שעוצבה לדנה אינטרנשונל.

קבוצת הלבנדר. צבעי הסגול, כחול ואפור. צבעי כוח ואצילות.
שמלת הנשף מלכת אסתר של תל אביב בהשראת אגדתי עם אלמנטים מעולם בגדי גברים יחד עם אלמנטים והשראת תכשיטים מתרבות תימן וממסורת בגדי החינה. העבודה עוסקת במגדר ובמורשת התמנית.

חלל המסדרון במוזיאון מציג את גלגוליה התרבותיים השונים של נעל סינדרלה, על ביטוייה הנשיים והגבריים באמצעות מודלים שהודפסו במדפסת תלת־ממד. הצבת הדגמים על ציר זמן, מאפשרת להציג היסטוריה של דמיון: כיצד ״נראתה״ נעל סינדרלה בעיני רוחם של ילדים ומבוגרים בתקופות שונות – מהמאה התשיעית בסין ועד למחשבות על סינדרלות עתידניות.
חלל מעבדת העיצוב שמוגש כ״מנה האחרונה״ במסע התערוכה, יפגיש בין 15 כובעי קינוחים שעוצבו בהשראת קינוחים אהובים ונוסטלגיים של הכובען מאור צבר, ובין תצוגת פסלים של 23 מגדלי מקרונים המורכבים מכ-6,500 מקרונים ו-122 עוגות חתונה של השף הקונדיטור אלון שבו.

וכמו בכל נשף טוב גם הזמן של הנשף הזה הגיע לסיומו. אם השעון צלצל לסינדרלה בחצות אז כאן המוזיאון הכריז על סגירתו, וזה היה בדיוק הזמן להכנס לחדר אחרון ולהתרשם ממיצב האורות והמוזיקה שיצרו את שמלת האורות הנפלאה והקסומה הזאת ובכך לסיים את האגדה ולהיפרד מהנשף.

תערוכת הנשף מוזיאון העיצוב חולון
.